Heléns och SSAB i avtal om leveranser av fossilfritt stål

Heléns Rör och SSAB har tecknat ett samarbetsavtal för framtida leveranser av fossilfritt stål. Avtalet omfattar initialt precisionsstålrör samt hålprofiler och kommer successivt att utökas till fler produktgrupper.

Nyligen skrevs ett avtal mellan Heléns Rör och SSAB om framtida leveranser av fossilfritt stål för tillverkning av rör och hålprofiler. Avtalet omfattar fossilfritt stål tillverkat av järnmalm eller återvunnet skrot och ligger helt i linje med båda företagens ambitioner att bidra till en fossilfri värdekedja för företagens kunder.

- Vi är medvetna om de stora miljömässiga utmaningarna som ligger framför oss. Genom samarbete, innovation och ett oavbrutet fokus på ett grönare erbjudande är vi redo att möta kundernas krav och önskemål, säger Henrik Dahlström, Commercial Director på Heléns Rör.

SSAB har tillsammans med partners LKAB och Vattenfall utvecklat HYBRIT-teknologin, som är en unik lösning för fossilfri järn- och stålproduktion. I HYBRIT-processen ersätts kol och koks vid framställningen av järn med vätgas tillverkad med fossilfri el. Övergången från kol- och masugnsbaserad ståltillverkning till HYBRIT-teknik och smältning av järn i elektriska ljusbågsugnar väntas minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med över 10 procent. SSAB har som mål att ställa om det nordiska produktionssystemet till fossilfri ståltillverkning baserat på järnsvamp tillverkat med HYBRIT-teknik och återvunnet skrot. SSAB:s skrotbaserade stål, SSAB ZeroTM, tillverkas med fossilfri el och biobränsle.

- Vi välkomnar Heléns Rör som fossilfri partner på vår nordiska hemmamarknad. Heléns är ett viktigt tillskott i arbetet med att koppla samman oss med lokala och starka företag. Nu inleds nästa etapp i resan mot de fossilfria leveranserna, säger Mikael Mitros, Director Tubular Sales på SSAB Europe.

Heléns Rör hanterar årligen mer än 100 000 ton stålprodukter för kunder inom byggnads-, verkstads- och processindustrin samt inom fordon-, möbel- och maskintillverkning. Företaget har ett mål att uppnå netto noll till 2025 i den egna verksamheten och driva på för hållbarhet i hela leveranskedjan.

- Vi har ett ständigt fokus på att erbjuda stål av högsta kvalitet och genom partnerskapet med SSAB får vi dessutom tillgång till ett mer hållbart erbjudande, avslutar Henrik Dahlström. 

____

På bild från vänster: Henrik Dahlström, Commercial Director Heléns Rör och Mikael Mitros, Director Tubular Sales, SSAB Europe.



För mer info kontakta:

Henrik Dahlström, Commercial Director, Heléns Rör, henrik.dahlstrom@helens.se, tel +46 70 641 01 59

Anna Molin, Press officer, SSAB, anna.molin@ssab.com, tel: +46 76 110 46 76

 

 

Olofsdalsvägen 32
SE-302 41 Halmstad
+46 35 14 90 00
info@helens.se

Innehåll
Genvägar
Nyhetsmail

Anmäl dig till vårt nyhetsmail för information om prisändringar, produkter och andra företagsrelaterade nyheter.